dissabte, 31 de maig del 2008

Tot tornarà a ser com abans?

Darrerament estem publicant moltes notícies que, estrictament, no afecten exclusivament al nostre barri, sinó a zones properes. Uns bons exemples són les VPO, les obres de l'AVE o algunes coses curioses que hem trobat al Camí Vell de Torrent.

I precissament volem parlar d'això: a principis de setmana vam desdejunar amb unes obres misteriores, que ben bé ningú ens ha sabut aclarir. Pensàvem que es quedarien a l'altre costat del Camí, però han botat a la vorera més propera al casc urbà. De fet, ahir mateix ja havien començat les obres i una rasa havia aparegut al mig.

Molts pensareu que açò no té res de notícia...però volem fer una prova i juguem amb les cartes descobertes: quan acaben de fer les obres penseu que tot quedarà exactament com estava o, per contra, ho taparan amb ciment i prou? Perquè és prou significatiu que una avinguda que ha estat feta no molt més de fa deu anys haja de veure com s'excava i es fiquen parxes. La nostra sensació és que haurem de recuperar molt prompte aquest post...Ja ens agradaria haver de rectificar i dir que ens hem equivocat.

divendres, 30 de maig del 2008

En ocasions veig doble...

Ens han arribat cants de sirena que diuen que el nostre Purissimet té un bessó i no el coneixia fins ara. Açò ens recorda massa a una notícia que va aparèixer la setmana passada en premsa. Més enllà de l'humor amb què tractem el tema, la realitat és que el Purissimet fet amb Illustrator per l'Ajuntament no té res a fer contra el nostre Purissimet original i cassolà fet, precàriament, amb Photoshop. Els que entenen de dibuix i disseny sabran de la diferència entre el dibuix vectorial i el de mapa de bits...però nosaltres llavors no sabíem massa del primer programa.

El nostre dibuix va nàixer com un homenatge als amigs d'Alaquàs Parla, ja que ens semblava simpàtic poder donar un tractament més distés a algunes notícies. I sense voler, s'ha convertit en la nostra signatura i imatge (cal mantindre l'anonimat). A més, portem unes quantes setmanes amb algunes reformes (de moment ens hem centrat en la signatura a les imatges i la creació de nous mapes i temes) i, aviat, presentarem una versió 2.0 de Purissimet.

No ens volem acomiadar sense fer una comparació directa entre l'un i l'altre. Per supost, tots són molt lliures d'incorporar els símbols públics del poble a allò que desitgen...però resulta "curiós" que ho facen amb alguns ara. Sempre ens preguntarem si ha estat una inspiració divina o una inspiració més bitacolera. Curiós...

dijous, 29 de maig del 2008

Històries d'una correspondència

Pel que sembla ja ha arribat a les nostres mans la carta més famosa del poble en les últimes hores. Com bé sabeu, per ací per La Puríssima tot arriba tard, però si tens paciència arriba. Encara que aquesta vegada, pel que ens han contat, s'han donat pressa en què tothom la tinga en les seues mans totjust abans de la gran fita: el dissabte és el gran dia i hem d'estar ben informats.

Prou s'ha parlat de fets -per dir-ho d'alguna manera- menors: tot s'ha fet a última hora, no hi ha res de veritable participació ciutadana (perquè ensenyar al Castell unes maquetes no es voler que la gent s'implique, sinó entreteniment i faroleig), poc a dir sobre l'absència del valencià o les inspiracions en personatges il·lustres de la blogosfera.

Nosaltres ens volem quedar amb unes quantes idees que es sintetizen a aquesta frase del fullet: "En definitiva, la nova etapa que s'inicia amb el Pla es caracteritza per la consecució d'un objectiu fonamental: la cerca de la qualitat en el seu sentit més ampli, la qualitat urbana, la qualitat dels serveis, la qualitat ambiental, la qualitat de vida". Així siga. I no que siga una altra era de pèrdua de serveis, de patrimoni, de democràcia i de prosperitat, així com de prepotència recolzada en majories, de defendre els interessos de molt pocs i de pensar que a Alaquàs sols estem per fer caixa. Esperem, doncs, que aquest PGOU done respostes a les necessitats de tots, que ens faça a tots iguals de ciutadans d'Alaquàs i que les paraules no queden soterrades per fullets de disseny.

Perquè hem de ser sincers...quan hem obert el sobre ens hem emocionat. Des de diferents llocs del nostre barri hem pensat que aquest post va a ser referència d'altres que vindran al nostre bloc, perquè esperem un canvi morfològic al barri La Puríssima. Aquest PGOU té l'oportunitat de connectar-nos definitivament amb el poble, d'envoltar-nos de veïns, de fer-nos útils amb serveis de veritat i de restaurar tot allò que ha envellit i ningú ho ha evitat. Però també pot continuar perllogant-nos a l'ostracisme local, juntament amb altres barris oblidats quan passen les eleccions. Direu que som uns sentimentals...però el sobre ens ha emocionat.

dilluns, 26 de maig del 2008

Falses il·lusions

Aquest matí, camí de les nostres obligacions diàries, hem vist unes obres al Camí Vell de Torrent, tot just al costat del Poliesportiu del Bovalar. Pensàvem que finalment l'Ajuntament havia decidit dignificar un poc la part menys urbana d'aquesta gran avinguda, però tot sembla indicar que ens hem equivocat. Per un moment hem tingut la creença que es tractava de les obres per millorar l'enllumenament o l'acessibilitat.

Els propers dies veurem si ens hem equivocat del tot o si realment es tracta d'una nova rassa per tal de passar algun cable més. Tal vegada seria un bon moment per unir obres i fer allò que demanem.

divendres, 23 de maig del 2008

Primavera en violeta

Tornem a deixar per al cap de setmana una ullada relaxada. Una imatge val més que mil paraules...i la primavera és una d'eixes paraules que necessitarien milers d'imatges per començar a descriure's. Si a la tardor cauen les fulles, a la primavera tot torna a florir. I encara que la flor acabe fent-se mústia i caiguent a terra, d'aquests tapissos tampoc en tenim cap queixa.

Els jardins estan en flor i, com no podia ser d'altra manera, l'Avinguda de l'Horta mostra una imatge digna de qualsevol paissatge sorollenc i que ens recorda la idoneïtat del seu nom. Perquè sense voler caure en tòpics, la primavera -encara que dos mesos després d'haver començat- ens senta bé a tots. Esperem, però, no haver d'escriure un post d'ací unes setmanes per dir que les flors pansides hi continuen.

dijous, 22 de maig del 2008

Ja arriben...o quasi!

Amb expectació, des de fa alguns mesos, esperem l'arribada dels nostres nous veïns. Com qui diu, fa ben poc unes naus industrials i un descampat ocupaven el que avui ja és una finca a bon ritme...Segurament la gent que viurà dins ja porta uns quants mesos fents plans (perquè el sorteig ja té algun temps) i l'Ajuntament també pensa en les contribucions que pagaran. Per cert que han pensat en tot i ja s'han instal·lat els contenidors soterrats (una bona idea, però un poquet prompte, i més tenint en compte que la gran majoria del poble encara els té en superfície).

Agafem el testimoni dels nostres companys d'Alaquàs Parla per veure si les VPO estan quasi acabades (és a dir, "molt avançades") o si realment els joves afortunats hauran de veure a casa dels pares les olimpiades. Pel que sembla, ja tenim cinc altures acabades i ens enfilem cap a la sisena (que pot ser ja estiga mig feta, ja que la imatge és de finals de la passada setmana). I sense voler ser massa optimistes, a aquesta obra no li queda molt més d'un any i poc. Pot ser entre unes coses i unes altres encara hauran de veure l'Eurocopa a la casa dels pares, però el que està clar que a finals del proper any serà diferent la història.

Clar, que un altre parlar és el de les següents VPO, les que ocupen l'antic recinte de Toval Japón al Camí Vell...Pot ser veuran les olimpiades, però de Londres 2012!

dimecres, 21 de maig del 2008

Doble forma de mesurar

Com hem dit alguna que altra vegada, el Camí Vell és un bon lloc al qual mirar on comença i acaba el poble de manera, si més no geogràfica, sí política. I no és que ens agrade explotar aquest sentiment de maltractament, sinó que simplement som testimonis d'algunes imatges que sacsen amb molta força les nostres retines.

Com bé sabeu els que ens seguiu des de fa temps, sembla que el terme muncipal d'Alaquàs acaba amb el Carrer Lanjarón. D'ací cap a Torrent...ja ens enrecordarem quan la situació siga massa molesta o quan necessitem traure cap tipus de benefici. Aquesta tesi que defenem al bloc no té massa explicació, tot i que tampoc ens agrada descartar, directament, que gran part del govern municipal mira amb cert recel cap al sud del poble.

Però la realitat és clara: en qüestió de 50 metres (que és l'espai que dista entre una imatge i l'altra) hi ha una diferència ben gran. Al Camí Vell de Torrent, cap al nord del Carrer Lanjarón, trobem que -tot i que no sempre- s'intenta mantindre una certa neteja, poda, serveis ciutadans (com ara bancs, papereres, enllumenat adequat...)... D'aquest carrer cap al nostre barri, seguint el Camí Vell de Torrent, res a veure: problemes amb la neteja, inseguretat per culpa de la deficient il·luminació, projectes per acabar, carència total de mobiliari urbà, voreres sense fer, espais verds descuidats...Queda clar que hi ha una part del Camí Vell de primera...i altra de de primera regional.

dilluns, 19 de maig del 2008

Lògic

Després d'un cap de setmana amb ruixats intermitents i d'intensitat considerable en alguns moments, tornem al dilluns. I ho fem relacionant temes gràcies a una imatge que hem pogut trobar al Camí Vell de Torrent aquest mateix migdia. Com podeu observar, es tracta d'un d'aquells desaigües que xuplen l'aigua del carrer quan plou i la condueixen per les canonades del clavegueram. En més d'una ocasió la blogosfera local ha denunciat la ineficàcia d'alguns d'ells. Però nosaltres volem anar un poc més enllà: com bé sabeu, ací l'Ajuntament no té massa temps per netejar els carrers i jardins. Al remat, i quan plou, això provoca que aquests desaigües municipals acomplisquen la seua funció fins que arriben les fulles, deixalles del polígon i bosses de plàstic. Com és lògic, tot s'uneix, tapona i dóna per bloquejada l'única possibilitat d'evitar que l'aigua ens arribe als genolls. Encara sort que el nivell del sól de La Puríssima és un poc major al de la resta del poble (un fet que nosaltres tampoc ens créiem, però que vam comprovar in situ i amb un GPS no fa molt).

Per supost, l'Ajuntament no té la culpa de la pluja. De fet, a tots ens agrada que ploga, encara com que produeix un empreny considerable. Però l'Ajuntament sí té la culpa de no acomplir les seues tasques en neteja, no fer les gestions oportunes per tindre més contenidors i no portar a els jardins municipals amb una bona poda. Clar, sempre li quedarà fer desaigües més grans i així oblidar-se del problema fins que siga més gros...

divendres, 16 de maig del 2008

Ho sabíem

El que des de fa algunes setmanes és una sospita...sembla que s'ha confirmat completament: la línia C-3 de Rodalies perd viatgers a un ritme inversament proporcional al temps que tarda en arribar al centre. Una notícia apareguda a Levante, tot i que fent referència a Requena, ens ho diu clarament: la davallada d'usuaris pot superar el 40%. Fa algun temps ja observàrem l'experiència de Vicent Forment i la seua nova tria de mitjà de transport, que no era més que un exemple del que havien decidit fer molts usuaris habituals d'aquesta línia. I, si som rigorosos, abans del tall resultava del tot impossible seure a alguns dels trens si arribaves massa just d'hora (especialment pels matins direcció València i de tornada a migdia i vesprada), però ara quasi mai ens quedem sense seient.

Si una població com Requena, que compta amb menys d'una dotzena de serveis amb València al dia en autobus (una xifra similar al tren), ha optat per la carretera...què estarà passant a Alaquàs i Aldaia? No hem d'oblidar que, en l'actualitat, en temps de viatge estem en xifres molt similars entre ambdós mitjans, però el bus ofereix tres freqüències a l'hora i des d'una hora i mitja abans que el tren. I si parlem de cotxes...

Sincerament esperem que, tot i la pèrdua evident de viatgers (i aviat segur que ixen xifres més properes geogràficament igual de desfavorables), les freqüències es mantinguen, es tracten d'eliminar els buits i es millore la connexió amb MetroValència. Però seguim sospitant, perquè nosaltres esperem no deixar marxar el tren del transport públic.

dimecres, 14 de maig del 2008

Som el barri blau d'Alaquàs?

Ens hem trobat darrerament alguns comentaris que donen per clar que el Barri de la Puríssima és un districte on guanya la dreta o, almenys, el nombre de votants socialistes és inferior als de la mitjana del municipi. Per a alguns, aquesta teoria tal vegada justificaria la tranquil·litat que l'actual govern municipal té en executar millores a aquest indret d'Alaquàs. Molts creuen que el perfil de vot conservador està unit a un cert nivell econòmic i una determinada imatge social. I tot i que discrepem en què aquest siga l'habitant mitjà del nostre barri, val a dir que sí és prou normal trobar molts empresaris entre els nostres veïns. Però val a dir que no som el barri blau que alguns pinten ni de lluny.

La primera cosa que volem assenyalar és que hem tracat d'obtinde els resultats electorals de les dos darreres eleccions municipals i ens hem trobat amb la nul·litat de la plana web municipal. D'altra banda, hem de dir que els partits que no governen estan més acostumats a açò d'Internet i a la plana web del Bloc hem trobat un interessant estudi. De fet, d'ací hem agafat les dades per fer la nostra anàlisi.

El primer que hem de dir és que el vot socialista al nostre barri és sempre inferior a la mitjana d'Alaquàs, tot i que ha pujat als darrers quatre anys. Açò varia dels 14 punts de diferència de les eleccions municipals de 2003 als 8 punts de les municipals de 2007. En aquesta mateixa línia, el vot popular és superior al de la mitjana del municipi: 13 punts de diferència al 2003 i 8 punts al 2007. Val a dir que els votants del PP estan molt consolidats. La resta de partits mostren unes actuacions similars a la mitjana.

Vist açò, tot semblaria indicar que ens trobem davant d'un barri que, si ben és cert no vota majoritàriament al PP, tampoc dóna el mateix recolzament que la resta del poble al PSPV. Però aquesta afirmació s'ha d'acotar amb moltes cometes. És una realitat, és clar, tot i que val a dir que en les darreres eleccions municipals han aparegut altres nuclis dins la població on el percentatge de vots als populars és major que al nostre barri (com es poden veure als gràfics adjunts). Per tant, no som el barri més blau, ni de fet som un barri blau.

I sense voler apuntar res d'especial, sí tenim algunes sospites per justificar el creixement en 2007 del vot popular (i la baixada del vot socialista) als barris que s'observen al gràfic:
  • Es tracta del centre històric del poble, pot ser una altra de les zones oblidades (i on també és més car viure), amb una població envellida.
  • Creix el descontent envers l'actual govern municipal socialista (o cap a la persona que el representa).
  • La força del PP a la nostra comunitat fa que poc a poc tot acabe assimilant-se al missatge popular.

Tot açò ens permet denunciar amb més confusió la situació de marginació que patim tots aquells que vivim de La Sequieta cap a Torrent. Perquè si és incomprensible que es tracte menys bé a aquells que no et recolzen, és molt contraproduent tractar malament a aquells que sí et recolzen. I açò, a la llarga, acaba provocant que et deixen de votar...o temps al temps. Esperem que l'Ajuntament guanye en sensibilitat si vol seguir guanyant en vots per aquesta zona...

dimarts, 13 de maig del 2008

Parlant de contenidors...

A sovint açò de tindre una àmplia blogosfera local fa que els diversos espais coincidim en temàtica i temps. I ahir vam veure un cas: els amics de Alaquàs Foto Denuncia i nosaltrem parlàrem sobre contenidors. Però amb una gran diferència: nosaltres demanàvem i ells oferien. I ves per on, la resposta als nostres requeriments estava prou més prop del que pensàvem: a 100 metres.

Com podeu veure a aquest enllaç, al Poliesportiu Bovalar hi ha un bon grapat de contenidors sense ús. Però la situació no és nova, tal i com ens conten des d'Alaquàs Parla, ja que ells van denunciar la situació ara fa mig any. Patètic en qualsevol cas...

Esperem que tots aquests contenidors acaben al carrer ben prompte i, si és possible, algun pel nostre barri, per fer-li companyia als dos que tenim de vidre. Perquè sense contenidors de reciclatge prop, no hi ha reciclatge massiu.

dilluns, 12 de maig del 2008

Una distribució poc lògica

Si una cosa canvia al nostre barri són els contenidors. No és que varie el seu nombre, sinó la ubicació: quan te n'adones i vas amb les diverses bosses del fem no orgànic...ja no res és on era. En les darreres setmanes hem vist com han canviat de lloc alguns contenidors cap a situacions amb molt poc trellat.

I ja que algú ha decidit que canvien els contenidors de plàstics i cartó de lloc, també podria anar pensant en ficar més i en millor localització. I té molt de trellat: com podeu observar al mapa, a aquesta part del Camí Vell de Torrent no es veu ni un contenidor de residus especials, i això que un bon grapat de cases es troben de l'Avinguda de l'Horta cap ací, a més d'unes quantes fàbriques. Seria una meravellosa oportunitat perquè tots aquells que no reciclen "per gosseria" ho feren. Som realistes: sols uns pocs de nosaltres estem disposats a caminar 7 minuts amb una bossa plena de llandes o de papers quan va cap al centre del poble...la majoria opta per tirar-ho tot al mateix contenidor. I això, a és de ser poc adequat mediambientalment, genera altres problemes dels que parlarem prompte.

Per això, i amb molta senzillesa, volem fer una crida a qui corresponga perquè de debó recolze el reciclatge i ubique nous contenidors en llocs amb més seny. Mireu si demanem poc que no els volem ni soterrats...

divendres, 9 de maig del 2008

Imatge tranquil·la

Després de moltes entrades d'actualitat dura i prou reivindicatives...també és necessari trobar temps per a les imatges curioses. Per exemple, ací teniu una. Simplement capta les diferències entre l'antiga retolació de les plaques dels carrers i la nova.

Queda clar que la vella és la que trobem a la dreta, ja que sense imaginació no es pot llegir "Avinguda". A més podem trobar l'antic logotip del poble als senyals, és a dir, la façana de l'Ajuntament abans de la renovació. També es pot llegir "Vila d'Alaquàs", quan ara sabem que estem a una ciutat. Podem traure punta fins a un senyal...

dijous, 8 de maig del 2008

Obres, encara més obres

Ahir anàvem direcció València, buscant l'Autovia de Torrent i ens trobàrem amb una sorpresa que sospitàvem des fa uns quants dies. Gràcies al Ministeri de Foment i les seues obres de l'AVE a la comarca, estem descobrint que, pot ser, tenim unes grans capacitats com a conductors de Rally. I és que això és el que passa quan construeixes un túnnel i avantposes les despeses al benestar ciutadà i el seny.

En qualsevol cas, paciència, molta cura...i qui sap si algú de la blogosfera local s'animarà a fer un recorregut fictici de Rally al nostre poble, aprofitant les obres i carreteres mal projectades.

dimarts, 6 de maig del 2008

Flora molesta

Després del pont, tornem a la rutina i ho fem ficant especial atenció en la flora que ens envolta. Perquè més enllà de la caiguda de fulles de la tardor i els creixements desorbitats de plantes de finals d'hivern, també tenim els nostres problemes a meitat primavera. Tal vegada motivats per una especial tria de la vegetació que acompanya els nostres espais verds i carrers. I el gran culpable és un arbre del qual no sabem el nom, però sí coneixem allò que deixa caure a terra: aquestes boletes de la imatge.
No ho podem negar, per plaer o necessitat, ara és un bon moment per recòrrer de dalt a baix les nostres alberedes i avingudes. I no tota la gent té les capacitats o el calçat adequat per evitar xafar aquestes boletes. A més de provocar caigudes, embruten les sabates i incomoden al vianant, especialment quan s'acumulen (fet molt habitual).
És per això que els responsables de jardineria del nostre poble s'haurien de passar més a sovint pel Camí Vell de Torrent per veure que aquest arbre dóna més problemes que avantatges. I tal vegada decidir si és necessari canviar la vegetació. Perquè sempre cap la possibilitat de netejar més a sovint...però això ja sabem que no és possible.

dijous, 1 de maig del 2008

Què fem amb el nostre temps?

No sabem si convocar alguna mena de concurs interblocaire (és genial crear paraules a Internet) al més pur estil Alaquàs Parla o simplement abocar algunes de les reflexions que hem anat desant en les quasi tres setmanes que portem amb açò del tall de la C3. I és que viatjar i fer canvis de trens per arribar al treball, a més de fer-nos perdre temps, també ens fa perdre neurones. Pot ser serà allò de còrrer com una ànima que fuig del dimoni o les sessions de sol o pluja. No ho sabem però allò ben cert és que, des d'ací, volem proposar un passatemps: Què fer mentre esperem el metro a Sant Isidre. Així que ja podeu desvetllar a aquest post què feu vosaltres per minvar la sensació de crema de temps. Ací vos oferim algunes de les nostres:
  • Llegir i revisar tot allò que es troba a l'estació tractant d'obtindre nova informació: plànols, indicador d'arribada del tren, cartells...

  • Mirar el cementeri i meravellar-se del tamany que té. Després, pensar "quines vistes més fotudes tenen els veïns d'enfront".

  • Inspeccionar els principals trets de l'edifici d'enfront: veure quants tipus de colors tenen els tendals, comptar el nombre d'aparells d'aire condicionat, calcular quan van a florir els gesmilers del tercer...

  • Comptar la quantitat d'ajudants que Renfe i FGV han contractat per tal d'informar (tot i que aquesta ja no és possible, perquè sols tenien contracte de dues setmanes).

  • Fer hipòtesis al voltant del descampat de darrere de l'estació: "sóc al·lèrgic al pel d'animal, hi haurà rates?" o "si busque molt, pot ser trobe una moneda de l'época de Felip V?".

  • Tractar de furtar un 20 Minutos que algú ha deixat oblidat a una barana.
    Creuar al quiosc d'enfront i comprar un gelat, un paquet de pipes o el diari.

  • De veritat que la farmàcia té eixe horari? Mira, està bé saber-ho en cas de necessitat...

  • Voler anar a Terra Mítica (aquesta té nivell, sols apta per als que passen moltes hores esperant metros).

  • Projectar l'estat de situació fictici si no s'hagueren fet les obres: "ja estaria a l'Ajuntament?"

  • Revisar l'estat de les obres a la distància: doncs ja no queden travesses i el talud encara està sense moure...quines ganes de molestar.

  • Especular, amb dades reals o falses, sobre la durada de les obres. Frases com "a mi m'ha dit un cosí que tinc treballant a Renfe que s'oblidem del tren per a sempre" o "he llegit al periódic que Rita diu que tenen dos anys o els denunciarà" són genials per tal de crear polèmica.

  • Especular...pot ser alguna d'aquestes persones està darrere d'Alaquàs Parla, Fòrum Ciutadà, Alaquàs Foto Denuncia, La Quarta Torre, El bloc dels socialistes d'Alaquàs, Els Verds d'Alaquàs, el de Rubén Molina, el de Vicent Forment...òsties! Sí està ací al costat Vicent Forment!

  • Tractar de desxifrar les aturades de l'endemà. "Com que hauré d'esperar 45 minuts?".

  • Conspirar obertament per un lloc on seure. I tot just quan ho aconsegueixes, arriba el metro.

Feu alguna cosa més? No serà per qüestió de temps, que sé més d'un que li dóna temps a fer-se els dos sodokus de l'ADN mentre espera un tren de la línia 5. Paciència...i penseu que els propers dies no haureu de pensar en tot açó. Bon pont i ens veiem a la tornada.